eva sderlind Redaktör Siv Söderlind


Insänt av Anna Schönberg

Om konsten att köpa en snöleopard via nätet.



I augusti 2009 köpte jag en ny Imac. Det nya operationssystemet "Snow Leopard" kom i september eller oktober. Jag var berättigad att köpa den för 99 kr inom 90 dagar.
Det visade sig bli en tumultartad affär. Jag travade glatt in i affären InLife på Sveavägen där jag hade köpt min dator och frågade efter skivan. "Nej den måste man köpa via nätet" var svaret. Jaha ja, när en affär är avslutad så är den avslutad – inget intresse mer! Jag mailade in på Apple Store och gjorde min beställning. Ett beställningskvitto och en kopia på datorns inköpsdatum skulle skickas med post till en adress i England. Nu trodde jag att allt var klart – frid och fröjd.
Ack ja! Livet är inte som man tror. När 14 dagar hade gått utan att jag sett någon bekräftelse eller hört det minsta morrande från leoparden kontaktade jag Apple Store som inte kunde hitta någon beställning från mig.

Ny beställning att skicka med posten igen. Trots beställningskvitto kunde man efter ytterligare någon vecka in e hitta beställningen på Apple Store och nu närmades sig de 90 dagarnas slut. En något paranoid tanke slog mig: de försöker vänta ut tiden för att kunna ta full betalning. Det är ju ingen stor summa, 369 kr, men ett löfte är ett löfte …
Efter en mängd samtal med Apple Store var det en säljare som förbarmade sig över mig och lovade att skicka en skiva som jag skulle betala med summa 369 kr. Han skulle sedan se till att den överskjutande summan återbetalades. Jag hade varit dum nog att betala med visakortet. Sedan började det: I ett brev kom skivan från Apple store. Sedan kom en skiva till, sänd från England nu med krav på full betalning , dvs 369 kr - och per bud ytterligare en skiva med krav på full betalning. Budskivan – från Nederländerna - tog jag inte emot. Det hade nämligen kostat mig 89 kr att med rekommenderat brev skicka tillbaka skivan från England och jag ville inte ha fler kostnader eller besvär med fler returer.
Nu får jag en massa mail från PayPal på invecklad affärsengelska angående betalningen. Ja, det skall bli intressant att se mitt kontoutdrag nästa månad. Gud – om jag ändå bara hade köpt skivan för 369 kr i affären!!!

❀ ❀ ❀

november 2011

Bo Forssell forssell_vapen

Bosse Forssell - riddare av PB ("Par Bricole"- franska "Av en händelse" ~ 'låt tillfälligheter spela sin roll' ) Sällskapet bildat 1779 efter idé av Bellman, motto 'Ordning Munterhet Förtroende'.. Dess manskör bildad 1829, som jag sjungit i i snart 40 år, heter 'Den Bacchanaliska Kören' (men är nog osedvanligt nyktert sällskap).
Porträtt i akryl av svåger Björn Moberg

Bosse bjuder på denna datorordlista för dem
som vill hålla ordning på begreppen! lol (=laugh out loud)

Dataordlista

Backup Ligga på mage
Bluetooth Hos den som plockat blåbär
Caschminne Håller reda på pengarna
Databas Digitalt baskomp
DVD Det var det....
E-post Långsammare än både A-post och Bpost
Fildelning En halv liter var
Gränssnitt Knivslagsmål i Tornedalen
Gästbok Bok om bakning av bröd
Hemsida Gavel på huset
Hårddisk Disk som stått över natt....
Hårddiskkrasch Disk som man tappat i golvet
Internminne Anekdot från Kumla
Joystick Avlång gurka, förvaras ej i närheten av musen
JPEG Litet golfitillbehör
Laptop Mössa på same
Läsplatta Skrivbord
Megahertz En stor biluthyrningsfirma
Metataggar Fiskekrokar
Microsoft Stoppning till kuddar och täcken
Modem Motsats till ödem
Moderkort Bild på mamma
Musmatta Libresse Ultra
Plattskärm När man suttit på kepsen
Programvara Säljs på TV-shop
Radiolänk Lås som gör att du får ha radion i fred
Scroll-mus Här ingrep censuren
SD-kort Idolbild på Jimmy Åkesson
SMS Som PMS fast efteråt
Surfa Hälla i tvättmedel i tvättmaskin
Uppgradering Värma termometern
USB Landet som kommer efter USA
Virusskydd Avhållsamhet är bäst

Anm. Vem som har bestämt att Gäst som i "visitor"
skall stavas med G är obekant, men i engelskan uttalas
Guest med ett hederligt G, i svenskan krockar stavning
och uttal i J och här skall alltså ordet Gäst låta som sig
bör som Jäst!!

❀ ❀ ❀

november 2011

Vi har ju nått den ålder då det är vanligt att man oroligt spanar efter tecken på demens. Kanske inget roligt ämne men nog så viktigt. Göran C-O Claesson skriver i sin blogg om en hjärnkonferens han och MacSenior/hustru Evelyn besökt.
Läs på nedan adress!

http://gc-oc.blogspot.com/2011/11/hjarnan-en-heldag-brain-fullday.html

❀ ❀ ❀

Mötet 26 okt 2011

1) Berndt bad deltagarna fundera över möjligheten med gratiskurser och höjd medlemsavgift. Någon hade räknat ut att det möjligen räckte med ca 40 kr, årsmöte beslutar.

2) Webkurs 2 blir kanske Webkurs 1 om tillräckligt många anmälningar till kursen 23 november.

3) Adressboken har många jobbigt med. Den tas upp på Thomas nybörjar/teknikkurs i nov.

4) Ark Mårten Friberg presenterade Vectorworks, gjorde en stol, lade väggar omkring, visade restaurang på Gröna Lund i 3D. Många gråhuvuden satt gapande och glodde på
Tekniken. Man blir så avundsam när man sitter med sina enkla program som man knappt behärskar. Vi sa, Ragnar och jag på vägen hem: Dagens program är så avancerade
att det tar en livstid att lära. Man blir expert på ETT program. Bra möte! Wivianne

❀ ❀ ❀

oktober 2011

Mail från Knut Modig angående diskussionen om tre eller två punkter ..

Tack för Ditt instämmande om Hemsidan. Det gjorde att jag gick in på sidan för att se om det hänt något sedan maj. Sökte igenom MacSnack och läste igenom Din skrivning om De Två Punkterna. Det finns många sätt att se på ett problem. Det roar mig att visa ett exempel.Två punkter? (Se inlägg nedan, Gudrun Hjelte Wivianne Runske!)

Läsaren ser bokomslaget, börjar läsa till första uteslutningstecknet.

Har förlaget ingen korrekturläsare? Fortsätter läsa. Återigen bara två punkter. Konstigt, men fel är svåra att hitta när det är bråttom. När det den tredje gången inträffar då börjar läsaren bli misstänksam och börjar bläddra i boken. Överallt två punkter. Kanske förlaget har bestämt sig för att av något skäl införa en ny praxis och gå ifrån tre punkter som hittills varit brukligt. Det kanske rent av är ett led i att skapa ett varumärke. Men i så fall måste det genomföras konsekvent. Varför undantag på bokomslaget? Kanske det istället bero på att författaren bara tyckt att det ska vara två punkter. Ett sätt att marklera sin självständighet och frigöra sig från det vedertagna. Kanske behov av en egotripp. Att förkorta texten, minska sidantalet, kan inte vara skälet. Det skulle ju medföra att knappologin tillfördes ytterligare ett ansikte. En viss risk finns för att den konservative läsaren störs av den meningslösa avvikelsen och varje gång som de två punkterna dyker upp blir det en källa till irritation över "felet" istället för till den stimulerande eftertanke som författaren avsett med sina två punkter. Den förstärkning av läsupplevelsen som avsågs riskeras att gå förlorad. Det finns säkert flera synsätt men det här är ett i raden av tänkbara reaktioner.

För att återgå till vad du skrivit om de två punkterna så är det självklart att det är du som bestämmer hur din bok ska utformas/tryckas. Det anser jag inte vara förhandlingsbart. Om förläggaren eller någon annan anser att du inte fattat ett bra beslut i punktfrågan är det bara att lämna deras åsikt utan avseende.

Hälsningar och ha en bra dag! Knut

 

Wivianne tillägger: Att skriva två punkter .. i ställt för tre... viket är vanligt
är enbart ett estetiskt tilltag, varför tre när det räcker med två.
För länge sedan skrevs med fem eller fler, var och en kände vad som var rätt.

❀ ❀ ❀

september 2011

Elisabeth påvisade denna Youtube-länk från Stanford University
på Facebook.

Steve Jobs berättar om sitt liv. Vi är flera som har sett den flera gånger och vidarebefordrat den till anhöriga, framför allt i den uppväxande generationen. Tycker den är värd att spara ett tag för att alla MacSeniorer skall ha åtminstone möjlighet att ta del av den. Jag lyssnar just nu på den för tredje gången! Wivianne

http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc

❀ ❀ ❀

augusti 2011

Notice!

Jurgen Wahlberg meddelar via Facebook intressant info om Lion!
Kanske kan intressera fler än fb-användare?
"Här är en riktigt sur Lion-gubbe. 14 min med Lion-krångel visas och språket
är 'fucking'-nivå. Tyvärr verkar flera anmärkningar vettiga. Skall titta på flera
videor som visas t.h i bilden."

Att så kompakt ilska till slut blir humor är befriande!
http://www.youtube.com/watch?v=ui9d7ZRlnBs

❀ ❀ ❀

maj 2011

Bästa läsare av MacSeniorernas hemsida!
Gudrun Hjelte har ett hemtamt förflutet på vår hemsida. Där skrev hon tidigare under rubriken "Läsvärt" om språkliga problem, som hon redde ut med den äran. Och här kommer ett färskt bidrag från henne om "Paddor med appar", några företeelser som tillkommit för att förenkla våra liv, om man anstränger sig för att bli god vän med dem.
Läs, begrunda och kommentera! Bästa vårhälsningar Eva

Paddor med appar
Vad är appar? Frågan kom upp i samband med onsdagens (18 maj) MacS-kurs om Facebook. Vad gällde svaren på frågan gick de isär och min vana trogen tog jag Google till hjälp för att få veta. Skrev appar som sökord och läste följande: 2007 lanserade Apple iPhone, pekmobilen, som revolutionerade hela mobil-branschen. En telefon som har en 3,5" touch-skärm var något helt nytt. I början såldes iPhone bara i USA. Sommaren 2008 kom den till Sverige.
iPhones blev enormt populära och Apple AppStore lanserade en affär i iTunes där applikationsutvecklare kan utveckla och sälja egna program till iPhone. I AppStore finns nu många tusen Iphone apps, vissa är gratis och andra kostar pengar. Över 500 miljoner nedladdningar har gjorts från AppStore.
En app – ordet är en förkortning av applikation –, är alltså ett program för iPhones och exempel på appar är Skype, Facebook, tv.nu, Twitterfon, Eniro/Hitta, Arla-kökets kokbok, Alla kartor, väckarklocka, spel och ca 170 000 appar till.
Det är bara att välja och peka. "Allt går att göra via mobilen" enligt marknadsföringen. Vi lever i mobilens epok, helt klart. Allt fler orienterar sig i tillvaron med hjälp av en iPhone och blir vilsna utan den. Papperstidningarna har inte en chans mot en iPhone med korta nyheter eller en iPad med längre artiklar och appar därtill. "Paddor med appar" är tidens tecken. Det hörde jag häromdagen från en jäktad tidningschef. Är det framtiden?
Ja, kanske, på kort sikt. Men utvecklingen går rasande fort.
Idag phone, pad och app. I morgon? Månne Apple vet?

Gudrun Hjelte

❀ ❀ ❀ Kommer ni ihåg den gamla ramsan:
Google är även en kompetent källa.
Jag letade på "Livet är en strid"
och fick hela ramsan till livs.

Liv - strid - kamp - häst - dragare -
stadsbud - knöl - potatis..

Alltså: LIVET ÄR EN POTATIS..
Du som minns hela ramsan, skicka in den till MacSnack!

Stycket ovan är avslutat med en dubbelellips.
För att få reda på vad det är krävs att man läser Gudruns text.
Läs och lär! Eva ❀ ❀ ❀

 

❀ HAR DU ÅNK?

Kåseri av okänd insänt av Thomas Haug:

 

Verkar det bekant?
(åldersbetingad nedsättning av korttidsminnet).

Så här visade sig symptomen:

Jag bestämde mig för att tvätta bilen. När jag är på väg ut till garaget upptäcker jag posten i hallen. Bäst att kolla posten innan jag tvättar bilen, säger jag till mig själv. Jag lägger bilnycklarna på bordet, kastar reklamen i papperskorgen och märker att den behöver tömmas. Därför lägger jag räkningarna och ett brev med en svarsblankett på bordet och bestämmer mig för att tömma papperskorgen först. Eftersom jag trots allt går förbi en brevlåda när jag ska till pappersinsamlingen kan jag lika gärna posta svarsblanketten. Men då behöver jag en penna. Mina pennor ligger på skrivbordet i arbetsrummet, så jag går in dit och hittar en flaska juice som jag börjat dricka ifrån. Jag ska börja leta efter pennan, men först måste jag flytta juicen så jag inte råkar spilla på skrivbordet. Juicen håller på att bli varm och bör sättas in i kylen.
På väg till köket med juicen får jag syn på en blomvas som står på bänken. Blommorna behöver vatten, så jag ställer ifrån mig juicen på bordet. Då ser jag mina glasögon som jag letat efter hela förmiddagen. Det är bäst att jag lägger dem på mitt skrivbord, men först ska jag vattna blommorna. Jag lägger glasögonen på köksbänken och fyller vattenkannan med vatten. Då får jag plötsligt syn på fjärrkontrollen till TV:n. Någon har lagt den på köksbordet. Ikväll när vi ska se på TV kommer vi att få leta efter kontrollen, men ingen kommer att tänka på att den ligger på köksbordet. Jag bör lägga den där den ska vara, men först ska jag vattna blommorna. Jag häller lite vatten i vasen, men det mesta hamnar på golvet. Jag lägger tillbaka kontrollen på bordet och går för att leta reda på en trasa. Så går jag ut i hallen igen för att försöka komma på vad jag hade tänkt göra. Vid dagens slut är bilen fortfarande smutsig, svarsblanketten har inte blivit postad, det står en flaska med varm juice på bänken, blommorna är vissna, jag kan inte hitta någon penna, jag kan inte hitta fjärrkontrollen till TV:n, jag kan inte hitta mina glasögon och jag har ingen aning om var jag lagt bilnycklarna. Jag försöker komma på varför det inte blev något gjort idag. Det är förbluffande för jag vet att jag har varit upptagen hela dagen och jag är helt FÄRDIG. Jag förstår att detta är ett allvarligt problem och jag ska söka hjälp för det, men först ska jag kolla min mail. Kan du vara snäll och göra mig en tjänst?
Skicka detta meddelande till alla som du tror har glädje av det, för jag kan inte komma på vem som jag redan har skickat det till. Thomas Haug

❀ ❀ ❀

Wivianne Runske har skrivit ner en betraktelse
som handlar om en strid, en strid om en punkt!

Betydelselöst? Tveksamt!

 


Heja Wivianne, ge dig inte!

Strid om en .

Tack Thomas för din ÅNK-info. Det känns skönt att veta att jag inte är ensam
om att springa runt i huset och undra över vad det är jag håller på att göra!

— Tänkte berätta om hur svårt det är att bryta mot konventioner, även om dessa inte har särskilt djupa spår i tiden. Jag vet inte när man införde tre punkter som standard för pausering i skrift, s k "utelämningstecken", men jag vet att jag sett många varianter. Att använda sådana tecken har nog alltid gjorts i privat skriftväxling mellan människor och görs för att visa känslor i skrift. Alla har vi sett ??!!! i slutet av ett häpet eller upprört utrop, författaren luftar sina känslor. Det kallas också att vara expressiv. Jag gillar det här sättet att uttrycka känslor i skrift. . . men för det mesta är jag minimalist när det gäller skrivande. Skriver man mycket vill man inte ha mer besvär med tecken än nöden kräver. Därför har jag, precis som sms-are och mail-are,
vant mig vid att använda två punkter .. i stället för vad som NUMERA "är" sed ... tre punkter. Vem bestämmer vad som skall vara sed? På svar Språkvårdsnämnden vill jag svara: De följer i stort det "allmänt använda" språket! Jag ser mig förallmänneliga språket!

Om detta strider jag nu med mitt tryckeri. På 250 sidor har jag använt utelämningstecken med .. blev upplyst om att det skulle vara ... . Mot deras vilja hävdade jag bestämt att det ska vara .. i mina böcker, och så har jag fortsatt med nya böcker, envist eller som min salig pappa brukade säga som "kärringen mot strömmen". Tryckeriet stal sista ordet, punkten, för på omslaget till första boken, där jag djärvt hade satt dit mina .. , hade man trotsigt ändrat till ... . Ville väl inte förstöra sitt goda rykte bland tvåpunktsmotståndarna, antar jag?!! Nu har jag åstadkommit fyra böcker med .. i utelämningstecknet, men de syns inte utanpå. Vad tycker ni, hur mycket frihet har man att röra sig med i Skrift??! Gudrun Hjelte får inte svara, för jag vet precis vad hon kommer att säga .. .. ; ) Wivianne Runske

 

Hej alla MacSnack-vänner!
En strid i Wivianne Runskes liv verkar kunna blåsas av.

Detta tack vare Gudrun Hjelte som reder ur allt
som är värt att veta kring punkter i skrift
.
Läs hennes kunniga inlägg nedan.

mars 2011

Hej! Wivianne skriver att jag inte får svara
men här kommer i alla fall en replik med
hälsningar från Gudrun

Inte fel med ..

Kära Wivianne!
Du skriver att du vet vad jag ska säga. Det är en finurlig formulering. Vad jag än skriver kan du säga att du visste att jag skulle säga så. Det leder mina tankar till Moment 22, som "oftast används om olika former av byråkratiska låsningar eller hinder" enligt Wikipedia. Låt vara. Jag använder mig av yttrandefriheten och anlitar Wikipedia på nytt för att se vad uteslutningstecken står för. Jo, det används bl a för att ge intryck av eftertanke eller något som inte riktigt avslutats, främst i repliker … Det etablerade uteslutningstecknet … de tre punkterna har säkerligen hängt med sen gamla greker och romare formade västerländsk kultur. På grekiska heter tecknet aposiopesis och på latin ellipsis som betyder utelämnande av ett ord. Ett tryckeri som bryter den traditionen riskerar nog sitt goda namn och rykte, som du säger.

Men! Det finns också en tvåpunktsellips. Mindre vanlig, men den finns och kan användas. Alltså kan du med rätta hävda att två punkter också kan ge intryck av eftertanke.

Gudrun Hjelte

Tack, Gudrun, du säger det jag inte visste men BEHÖVDE höra!
Jag skall stå på mig på tryckeriet! Wivianne

❀ ❀ ❀

januari 2011

MIN MAC OCH JAG

Vi är drygt 80 personer i föreningen MacSeniorerna. Det är rätt många. Vad är det som förenar oss eller vad är det som bara vi har gemensamt? Kan det vara åldern? Nej, stan är full med pensionärer, som inte ens vet om att vår förening finns. Nej, det är naturligtvis vår ägandes dator, MacBook oftast, som driver oss samman en gång i månaden och ibland på kurser för att förnöja vår tid tillsammans med vår dator. Macen är en behändig apparat som hjälper oss på många sätt i livet. Tack vare den kan vi skriva brev med de stiligaste bokstäver, den ser till att inget ord blir felstavat och inte behöver vi gå till brevlådan med brevet heller! Vips, så är brevet framme om så mottagaren bor i Eldslandet.

Våra egna Mac-berättelser

Datorn kan ta oss med ut på många äventyr. Jag är övertygad om att varje Macsenior har hittat sin egen guldgruva. Varför inte skriva några rader och tipsa de övriga medlemmarna i föreningen? Här nedan kommer några inblickar i mitt liv med Macen.

Berättelse 1: Macen spelar upp de radioprogram jag missat. Härom dagen glömde jag att höra på ett program på radions P1 under rubriken Tendens. Det gjorde ingenting, det var bara att gå in på Sveriges Radios hemsida, P1, och leta och lyssna då det passade bättre. Det var ett samtal med en ung man, Andreas Viklund från Jokkmokk som började spela musik på datorn redan då han var 3 år! I skolåldern satt han och några andra pojkar och spelade in egna eller andras låtar och lade ut dem på internet, t ex "You are always on my mind". Deras musik hade ibland fler lyssnare än vad både Madonna och Paul Simon hade. – Tror ni mig inte? Och vad hände sedan? Han arbetar fortfarande globalt, men med vad, får du, käre läsare, ta reda på själv! Något som kanske just du kan ha glädje av. Du kan gå in på Google, sverigesradio.se/P1/Tendens eller leta direkt på namnet Andreas Viklund.

Berättelse 2: Gammal muntlig släkthistoria
Nu ett annat exempel. Jag tycker det är spännande med släktforskning men med tonvikten lagd på de personer som jag träffat själv. Min mamma var duktig på att berätta, och långt före datorns inträde skrev jag upp stödord till berättelserna från hennes barndom i St. Petersburg på tidigt 1900-tal eller vilka rackartyg min morfar gjorde på marknaden i Norrköping på 1870-talet. Som tur var slängde jag inte de där lapparna, utan flera år senare satte jag mig vid datorn, och då började alla minnena att rinna till. Ju mer jag skrev, desto mer kom jag ihåg. Jag tror att datorn är nyckeln till det egna minnet. Pröva själv!

Berättelse 3: Rykande aktuell släkthistoria
Men hur mycket vet jag om den nu levande släktens liv? Den närmaste familjen träffades en kväll och plötsligt hade vi beslutat att alla skulle skriva dagbok den 1 december, ingen särskild märkesdag utan en typisk vardag och vad man gör då. Hittills har jag fått in tio berättelser, som lärt mig mer om de närmastes dagliga liv än jag nånsin vetat. Vi ska sätta ihop våra berättelser till en litet häfte, som kanske blir en raritet om hundra år, i varje fall inom släkten. Utan dator hade vi inte klarat detta.

Hur umgås du med din Mac?
Skriv och berätta om hur du umgås med din Mac!
Det kan vara historier som är både glada och ilskna.
(Dessvärre händer det ju ibland att den egna kunskapen
eller datorn fallerar just då de behövs allra mest.)
Men ett är säkert: dina erfarenheter och tips som
Macare är värdefulla för dina kamrater i föreningen!

Bästa Mac-hälsningar Eva Söderlind

Maila din Mac-historia under rubriken "Min Mac och jag" till adressen evahzn(at)bredband.net

❀ ❀ ❀

Upp på sidan!

Under LÄNKARNA nedan tar du del av:

MacSnack
redaktör Wivianne Runske
- Diverse Snack om Mac

(Har du idéer maila mig!)
MacSnack sid 2


Läsvärt
MacSenior i media
- Birgitta Lindén -

Jaskabara

Når vår Max 200 år?

Den gamle och nätet Läsvärt sid 2 novell

2013

Om Limerickar
Göran C-O Claesson

2012
Eva Söderlind överlämnar redaktörskapet tlll
Wivianne Runske Webmaster Ragnar Thorell avtackar

Skribenter o insändare:

JOBs-teckningar
Jurgen Wahlgren

om fotoalbum
Anna Schönberg

om appar
Hans Leufvenmark

om sociala media Leufvenmark /Runske

Hitta Fossila Ord
Hjälp Göran C-O hitta
gamla ORD

ord förändrar betydelse
Göran C-O Claesson

OM SLADDAR
Gudrun Hjelte om sladdar

2011
redaktör Eva Söderlind

Konsten att köpa en Snöleopard på nätet
Anna Schönberg

DATAORDLISTA
- fri tolkning av
Bo Forssell

Steve Jobs Stanford Elisabeth Schwerin tipsar

Om en punkt
Diskussion Runske/Modig

arg kille downloadar Lion
Jurgen Wahlberg

paddor med appar
Gudrun Hjelte

intervju med webmaster
Ragnar Thorell grundare o Apple-loggans skapare

Har du Ånk
ThomasHaug
bidrar med kåseri om något som berör de flesta av oss

STRID om en punkt
Wivianne Runske

debatt om punkter ..Diskussion Hjelte/Runske

MIN MAC OCH JAG
Eva Söderlind

2010
svinfluensa o smutsiga knappar, genvägar, språk Eva Söderlind

En timmes färd till en annan värld
Eva Söderlind

Varje tid har sitt eget språk
Eva Söderlind

jultraditioner
Eva Söderlind

2009
datorspråk/språkvård
Det är fotogenkökets fel

Tankar kring datororden "Moderkort", ""Processorn", "RAM-minne", "grafikkort", "Hårddisk" och "Optisk enhet" Moderkort" och "Den snabba Processorn", (CPU) Söderlind/Haug

Tankar om datororden skärmstorlek, Airport,
Bluetooth, LCD och pixel
Söderlind/ Haug


På Villande Språkväg
Gudrun Hjelte sid 2

Metrowrap och Intäktsben
Gudrun Hjelte

Vårdad Svenska?
Gudrun Hjelte

Två kilometrar på 20 minutrar
Gudrun Hjelte

 

MacSeniorerna – föreningen för seniorer med Macintoshdatorer  e-post: info@macseniorerna.org

FÖRENINGEN   |  KALENDER  |  KURSER  |  TEKNIK, TIPS och TRIX  |  iPAD iPHONE  |  MACSNACK  |  LOGGA IN  |  HEM