Jurgen Wahlgren har hittat och delat med sig.        
Riktigt bra tycker redaktionen!

september 2012

Steve_iCloud

Steve Moses

 

Jobs Gates

Litet Kul Quiz som presenterats för våra Facebook medlemmar.
Bör platsa även här!

http://macworld.idg.se/2.1038/1.638702/quiz-steve-jobs-eller-bill-gates?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_content= Quiz%3A+Steve+Jobs+eller+Bill+Ga&utm_campaign=MacWorld+Veckobrev+2015-10-19+

❀ ❀ ❀

maj 2012

Ett program värt att se! Det gör oss något klokare och bättre i stånd att bedöma våra apparater och dem som försöker lura oss till överkonsumtion och därmed miljöförstöring. Dessvärre visar det sig att Apple inte visar sig bättre än många andra företag trots skryt med miljövänliga produkter! Dokument utifrån 13 maj - kan ses till 17 juni TV Play Glödlampskonspirationen. Spansk dokumentär från 2010. Många av de apparater vi köper är konstruerade att bara hålla en viss tid - sedan slutar de fungera. Detta är inget som tillverkarna vill låtsas om. Men samtidigt som vi tvingas köpa nytt och håller ekonomin igång förgiftas vår miljö av mängder av obrukbara prylar.

(Även i K 15/5 och K 18/5. Textat sid. 299.) Wivianne http://svtplay.se/t/103472/dokument_utifran

❀ ❀ ❀

april 27 2012 Anna tipsar:

Kurser även efter 24/4!
Gör ett fotoalbum av dina bilder!

På tisdag – den 24 april – skall jag gå till Japanphoto på Flemminggatan för att lära mig hur man gör en snygg design till ett fotoalbum. Man använder sina digitala bilder i datorn och lägger in dem i ett digitalt fotoalbum som sedan skickas till Japanphoto och trycks ut till ett vanligt album med fotopapper (snyggast tycker jag!) eller i vanligt kartongpapper. Hållbarheten är väl inte som i våra gamla liggande album men man tror att de håller i 80 år i alla fall och det kan ju räcka. Man kan skriva in text och beskrivningar i albumet. Det jag har sett i affären var imponerande snyggt. Japanphoto håller denna kurs på 2,5 tim varannan vecka. Den kostar 299 kr och samtidigt får man en rabatt på boken för ungefär samma pris. Läs mer på www.japanphoto.se säger Anna Schönberg

❀ ❀ ❀

 

april 26 2012

För er som följt kurserna Sociala Media kan vi visa vilka media H@sse har i sin dator:
Nedanstående har jag i min iTunes.
Som du ser så är de kallade soc nätverk
Bump är en mobil-app för att bumpa (slå ihop) två iPhones för att utbyta info.
Viber, Whats App är två appar som gör att man kan prata gratis mellan två telefoner där båda har laddat ner appen.
Gör Telia alldeles "vansinniga" precis som Skype.
99mac Sverige en förening som ses över Nätet.

H@sse En fråga: Varför har du dom i iTunes? Jag har mina i bokmärkeshanteraren!

Ett svar: iPhonen och iPaden går genom iTunes för att få uppdateringarna från AppStore. Allt det jag skickade var alltså appar.

Facebook = FB eller fb Lite mailsnack om Facebook
som följd av lite andra meddelanden om sociala media ..

Tack H@sse för spännande info!

❀ ❀ ❀

23 apr 2012 kl. 23:23 skrev Hans Leufvenmark:

Läste igår att allt fler, allt snabbare lämnar t.ex. Facebook och andra media. Orsaken uppfattade jag bara som att "man tröttnat". Kanske inte intressant längre skriva vad man ätit till frukost, hur man mår etc. och vad man skall göra de närmaste timmarna. Sociala media för mig är bl.a. Birthday.se som alltså avslöjar när vederbörande är född så att man kan gratulera på födelsedagen eller andra firansvärda tillfällen. Då finns ju många möjliga adresser för att skicka födelsedagskort, t.ex. Plaxo, jacquielawson.com m.fl. Sociala media är väl också s.k. skvallertidningar!!? Vem som gift sig med vem, vem som synts i vimlet med den och den. Ett udda socialt medium är fastighets- och lghförsäljningsannonser. Många går ju på visningar i lgh och/eller villor. Inte för att köpa utan av ren nyfikenhet och tror sig få vet hur "rika bor" osv osv. Har blivit så populärt att man t.o.m. "provsäljer" villan, lgh eller radhuset för att få reda på vad objektet är värt. Men man har ingen avsikt att sälja. Mina exempel är inte så spännande och kanske det inte anses vara sociala media av alla. Men vad är det då?
H@sse

 

24 apr 2012 kl. 08:03
skrev Wivianne Runske:

Hej H@sse! Det är lustigt att du skulle uppfatta sociala media just så! Det är väl ungefär mitt eget förhållande till Twitter och Blog för tillfället, av skäl att inte tid finns och intresset är samlat på annat håll. Skall belysa med ett exempel på mitt facebokande. Har två väninnor sedan 12-13 årsåldern som jag träffar och ser regelbundet. Den ena med make är "så där" intresserad och läser sina mail och även facebook. Den andra som efter ett arbetsliv vid dator inte tycker om datorer, men sitter nu vid sin laptop som hon rådgör med varje morgon. Häromveckan sa hon till mig att hon såg inte vitsen med FB. Jag berättade att jag hade regelbundna kontakter (såg åtminstone vad de höll på med, renovera sina hus, reste, kollade foton på deras barn) med avlägsna vänner som jag vanligtvis inte kom mig för att skriva brev till. Varje Luciadag sedan urminnes tider har jag tvingat mig till att skriva högar med julkort. Jag skriver få idag, vilket gör min kassa bättre ställd. Jag gjorde också kommentaren till min väninna: "Jag har bara dig och X och Facebook!", vilket fick henne att skratta. Hennes son såg till att hon ett par dagar senare hade ett fb-konto. Jag har ett par ungdomar i familjen anställda på ett cykelbudsföretag som regelbundet lägger in attraktiva bilder inte minst på sina cykeltävlingar över världen. Hon hade sett detta och skickade den "privata" kommentaren att bilderna hade varit roliga att se, inte minst för att hennes brors barnbarn hade kommit etta i tävlingen. Min brors svärson hade lagt in sina fina bilder. Inte hade vi fått den gemensamma kopplingen utan facebook. Har inte vi en del att skratta åt i framtiden, inte minst när vi talar med våra för det mesta frånvarande ungdomar? Jag sitter ofta och tittar in på fb när jag är lagom sysselsatt framför datorn. Är jag koncentrerad på en uppgift blir det längre mellan varven. Är jag ute eller bortrest saknar jag inte fb. Jag har ett totalt avslappnat förhållande till fb som jag kan förstå. Regelbunden kontakt med människor i min omgivning som skulle försvinna annars och som jag skulle förlora utan fb, och förmodligen undra över i framtiden (så lång den nu är). Men större delen av familjen är ju också inkopplad. Inte min Hans, som du vet, är helt upptagen med sin släktforskning!! Men han får regelbundna rapporter om sin döde brors barn ute i världen genom mig som ser var de finns och gör. Indirekt har även han glädje av fb trots att han inte är intresserad eller ens förstår vad det är bra för. Ja, det var en lång kommentar, ett + för FB. Sedan beror det förstås hur mycket tid man tillbringar framför sin Mac. Har du något emot att jag lägger ut vår diskussion på MacSnack? Bästa .. Wivianne

❀ ❀ ❀

april 21 2012

Hjälp Göran C-O med att hitta
Fossila ord
Bidra med ord till en viktig lista! Många människor använder ord som inte längre är inne och blir då uppfattade som fossiler. Jag har börjat göra en lista över sådana farliga ord och anger för vart och ett av dem dagens lämpliga inneord. Här ger jag några exempel.
Alla är varmt välkomna med förslag till fler inneord med lämpliga uteord och observerade exempel på hur de använts. Börja med att beställa hela den ofullbordade listan från mig. Göran C-O Claesson <eget@ brevet.se>

Driva med strömmen Den moderna människan vill absolut inte det men är angelägna att tillhöra mainstream. Förolämpa/förolämpning Alldeles för milt idag. Rätt ord: kränka/kränkning. Ex: Han kände sig kränkt av domarens varning.
Föresats Uttrycker en vilja att få något bestämt gjort. Rätt ord: intention. Exempel: Vägen till helvetet är kantad med goda intentioner.
Hängiven Hopplöst gammaldags. Rätt ord: dedikerad. Ex: Han var en dedikerad cannabismissbrukare.

Krävande (t ex uppgift) Ger intryck av tvång att ta personligt ansvar. Bättre ord: tuff. Kan tolkas hur som helst.

Man (person av manligt kön) Ordet ger ett alltför seriöst intryck. Leder tanken mot en person som tar ansvar. Nu används kille i alla åldrar. Ex: Jag är en 70-årig kille som …

Om (i handla om) Låter förpliktande och kopplat till ansvar för att hålla sig till saken som nämns. Bättre ord: kring. Det lovar ingenting.

Plan (att göra något) Alldeles för konkret och förpliktande, särskilt om planen inte är ordentligt utformad. Bättre ord: strategi.

Struntprat Ordet ålderdomligt. Ersatt i näringslivet av bullshit och på kultursidorna av skitprat.

Svära/vissla i kyrkan Låter korrekt som att stoppa blusen innanför kjollinningen Ersatt av: skita i. Ex: Att medverka i Varuhuset var som att skita i kyrkan.

Utreda (något) Leder tanken mot löfte att arbeta fram underlag för en reform och, än värre, att någon kan ställas till ansvar om den uppgiften inte sköts. Bättre uttryck: titta på (något). Ex: Vi tar missförhållandena på stort allvar och kommer att titta på saken.

Öppna (t ex nya möjligheter) Upplevs futtigt av den moderna människan. Rätt uttryck: öppna upp.

❀ ❀ ❀

För den intresserade av feminism kan berättas
att Göran har ett inlägg på sin blog: http://GC-OC.blogspot.com Claesson Ord Betydelse

 

februari 2012Wivianne har tagit över MacSnack och Läsvärt från och med årsmöte 2012. Redaktionen tackar Eva för gångna år och kommer att sakna trevliga kommentarer och kåserier. Webmaster Ragnar

❀ ❀ ❀

Om (s)laddar

Det var en gång när datorn kom till redaktioner och kontor. Jag minns det som igår fastän det var länge sedan man kröp under skrivbord och försökte koppla in datorn med sikte på framtiden och sladdar till tusen att hålla reda på. Praktiska kolleger satte röd tejp, grön tejp, gul tejp o s v på sladdar som skulle hit för att de inte skulle dit. Till slut, intrasslad till tusen, ropade man på en sakkunnig ung man som kom släntrande, utan brådska och sa att den ska dit, å den där uppe ska in där dit och kopplar du till den därborta till uttaget är det fixat. Hajar´u?

Sedan dess har det blivit enklare. Symboler på både dator och sladdändar (eller heter det sladdhuvuden?) visar var man lämpligen ska placera sladden till skrivaren, extraskärmen, extraminnet, med mera. Lätt som en plätt när man väl förstått. Men plötslig är sladdeländet där igen. Nu gäller det allt som ska laddas.

Mobilen, iPaden, kameran och annat som är helt oumbärligt. Antalet eluttag är begränsat i ett hus byggt på 1970-talet. De befintliga är upptagna sedan länge av mikrougn, telefoner, radioapparater, äggkokare och brödrost m m. Ska mobilen laddas måste något annat sättas ur funktion. Dammsugaren får inte kraft för att iPaden ska ha sitt liksom kamerabatteriet som konkurrerar med kaffebryggaren. Jag drar ur sladdar, sätter i sladdar och förser en del av dem med röd tejp, grön tejp o sv för att komma ihåg vilken sladd som hör till vilken elektronisk pryl som givits oss på det att vi ska vara upptagna av att sköta dem. Givetvis måste varje pryl av visst märke ha sin sorts sladd(ar), någon-några gemensam(ma) gives icke. Det tillåter inte marknaden.
Det skulle inte förvåna mig om marknaden snart nog lanserar olika sorters sladdtavlor där man kan hänga alla sladdar, av samma märke förstås, prydligt ihoprullade, över plastade platser för namn och hemhörighet.
Eller: finns det kanske någon händig MacS-are som kan lösa sladdproblemet med en sladdtavla, en för alla, så att en sladdfrustrerad kan få sinnesfrid?

Gudrun Hjelte

❀ ❀ ❀

Upp på sidan!

Under LÄNKARNA nedan
kan du ta del av:


MacSnack
redaktör Wivianne Runske
- Diverse Snack om Mac

(Har du idéer maila mig!)
MacSnack sid 2


Läsvärt
MacSenior i media
- Birgitta Lindén -

Jaskabara

Når vår Max 200 år?

Den gamle och nätet Läsvärt sid 2 novell

2013

Om Limerickar
Göran C-O Claesson

2012
Eva Söderlind överlämnar redaktörskapet tlll
Wivianne Runske Webmaster Ragnar Thorell avtackar

Skribenter o insändare:

JOBs-teckningar
Jurgen Wahlgren

om fotoalbum
Anna Schönberg

om appar
Hans Leufvenmark

om sociala media Leufvenmark /Runske

Hitta Fossila Ord
Hjälp Göran C-O hitta
gamla ORD

ord förändrar betydelse
Göran C-O Claesson

OM SLADDAR
Gudrun Hjelte om sladdar

2011
redaktör Eva Söderlind

Konsten att köpa en Snöleopard på nätet
Anna Schönberg

DATAORDLISTA
- fri tolkning av
Bo Forssell

Steve Jobs Stanford Elisabeth Schwerin tipsar

Om en punkt
Diskussion Runske/Modig

arg kille downloadar Lion
Jurgen Wahlberg

paddor med appar
Gudrun Hjelte

intervju med webmaster
Ragnar Thorell grundare o Apple-loggans skapare

Har du Ånk
ThomasHaug
bidrar med kåseri om något som berör de flesta av oss

STRID om en punkt
Wivianne Runske

debatt om punkter ..Diskussion Hjelte/Runske

MIN MAC OCH JAG
Eva Söderlind

2010
svinfluensa o smutsiga knappar, genvägar, språk Eva Söderlind

En timmes färd till en annan värld
Eva Söderlind

Varje tid har sitt eget språk
Eva Söderlind

jultraditioner
Eva Söderlind

2009
datorspråk/språkvård
Det är fotogenkökets fel

Tankar kring datororden "Moderkort", ""Processorn", "RAM-minne", "grafikkort", "Hårddisk" och "Optisk enhet" Moderkort" och "Den snabba Processorn", (CPU) Söderlind/Haug

Tankar om datororden skärmstorlek, Airport,
Bluetooth, LCD och pixel
Söderlind/Haug


På Villande Språkväg
Gudrun Hjelte sid 2

Metrowrap och Intäktsben
Gudrun Hjelte

Vårdad Svenska?
Gudrun Hjelte

Två kilometrar på 20 minutrar
Gudrun Hjelte

 
 

MacSeniorerna – föreningen för seniorer med Macintoshdatorer  e-post: info@macseniorerna.org

FÖRENINGEN   |  KALENDER  |  KURSER  |  TEKNIK, TIPS och TRIX  |  iPAD iPHONE  |  MACSNACK  |  LOGGA IN  |  HEM